Basset hound

Rodun Yleisesitys

KÄYTTÖTARKOITUS
Tänä päivänä basset hound on hyvin pitkälti seurakoira, mutta sen alunperäinen käyttötarkoitus oli kävelevän metsästäjän hitaasti ajava ajuekoira Englannin nummilla. Suomessa sitä ollaan menestyksekkäästi käytetty jäljestävänä koirana, mihin se erinomaisesti soveltuukin tarkan ja kävelyvauhtia etenevän jäljestämisen ansiosta. Meillä jotkut ovat myös käyttäneet sitä jäniksen metsästykseen, mutta risukkoisessa tai lumisessa maastossa sen ajon eteneminen on perin hidasta. Tosin erittäin sitkeänä ja itsepäisenä koirana se varmasti ajaa, jos niin on päättänyt. Rotua rekisteröidään Suomessa vuosittain n. 50 yksilöä ja sen kokonaispopulaatio meillä on alle 400 yksilön.

YLEISVAIKUTELMA
Basset hound suuri, matala lyhytraajainen englantilainen ajava koira, jolla on pitkä runko ja enemmän luustoa ja massaa kun millään muulla samankorkuisella koiralla. Sillä on myös runsaasti löysää nahkaa, jonka ansiosta se pystyy liikkumaan risukkoisessakin maastossa saamatta naarmuja, uljaasti sapelinmuotoisesti kannettu häntä ja lyhyet raajat, jotka tekevät siitä hitaasti liikkuvan koira, ikivanhaa syntyperää ja rauhallisen lempeää luonnetta kuvaava surumielinen, vakaan arvokas ilme, pitkät samettiset korvat ja syvänä ja melodisena jylisevä haukku. Väriltään basset hound seuraa perinteisiä englantilaisperäisten ajokoirien värejä kolmivärisen mustan, ruskean ja valkean kirjavan sekä kaksivärisen keltavalkoisen ollessa yleisimmät värit. Basset houndin säkäkorkeus on 33-38 cm. Täyskasvuisen koiran paino vaihtelee 25 kilosta 35 kiloon.

LUONNE
Luonteeltaan basset on rauhallinen ja lempeä, mutta äärimmäisen itsepäinen. Sen koulutettavuus on heikko, ei kuitenkaan sen takia että koira olisi tyhmä, vaan sen miellyttämishalu on käytännössä nolla. Mutta jos se huomaa hyötyvänsä, saaden vaikkapa makupalan, se varmasti tekee vaaditut asiat. Sen ahneus kun on aika pohjaton. Vanhana laumakoirana se on äärimmäisen seurallinen eikä mielellään jää kotiin yksin. Yksinään jätettynä se saattaa ulvoa äänekkäästi, joten kerros- ja rivitaloon sen hankintaa ainoana koirana kannattaa harkita tarkkaan. Basset on yleensä hyvin sosiaalinen ja ystävällinen ja uroksetkin tulevat mainiosti keskenään toimeen.

Rodun Historia

Rodun alkuperästä on esitetty monenlaisia teorioita. Joidenkin arvelujen mukaan tämän päivän bassetit polveutuisivat jo 2200-luvulla e.Kr tunnetuista pitkärunkoisista koirista. Toisen teorian mukaan basset on lähtöisin Pyhän Hubertuksen koirista. Joka tapauksessa meidän tuntemamme basset hound on lähtöisin matalista ranskalaisista ajavista koirista, joiden ruumiinrakennetta ranskankielen sana ”bas” kuvaakin. Basset esiintyi ensimmäisessä Ranskassa pidetyssä koiranäyttelyssä vuonna 1863, ja siellä monet englantilaiset kävijät näkivät rodun ensimmäistä kertaa. Kymmenen vuotta myöhemmin Sir John Everett Millais tuotti Englantiin Model- nimisen basset houndin, joka tuli näyttelemään pääroolia maan bassetkannan syntymisessä. Englannin kennelklubi tunnusti rodun vasta vuonna 1880. Suomeen ensimmäiset bassetit tulivat 1960-luvun alkupuolella.