Terveys

Rodussa esiintyviä sairauksia

Ulkonäköönsä ja rakenteeseensa nähden basset hound rotua voidaan pitää suhteellisen terveenä. Keskimääräinen elinikä on noin 9-10 vuotta, mutta ei ole mikään ihme nähdä myös 12-13-vuotiasta tervettä ja iloista basset vanhusta. Basset pennun luusto kasvaa ja kehittyy aina 1 vuoden ikään asti. Tänä aikana luut ja nivelet ovat hyvin herkkiä vaurioitumaan rajuissa leikeissä ja liian pitkillä lenkeillä. Eturaajojen herkkä kasvurusto voi vaurioitua, jolloin kyynärluu lakkaa kasvamasta ja värttinäluu jatkaa kasvuaan ja tuloksena on sairas ylikäyrä etuosa. Tämän vuoksi on n. 1 vuoden ikään asti varottava: hyppimästä huonekaluilta, kulkemasta portaissa, pudottamista eturaajoilleen sylistä, leikkejä isompien koirien kanssa sekä muuta lenkkeilyä kuin pennun rauhallista kävelyttämistä lyhyillä matkoilla. Sisätilassa ja pihamaalla pentu saa temmeltää niin paljon kuin se vain jaksaa. Aikuinen basset saa liikkua, telmiä, hyppiä mielensä mukaan. Se rakastaa pitkiä lenkkejä ja leikkejä muiden koirien kanssa.

Basset houndilla esiintyvistä vioista ja sairauksia on syytä mainita juuri yllä mainittu kyynärluun kasvuruston ennenaikainen sulkeutuminen, mäyräkoirahalvausta esiintyy jonkun verran etenkin iäkkäämmillä koirilla. Myös vatsalaukunlaajentumaa ja kiertymää tavataan rodussa. Erään amerikkalaisen tutkimuksen mukaan sairastumisaste on 5%:n luokkaa populaatiosta. Kyseinen äkillinen sairaskohtaus on välitöntä eläinlääkärihoitoa vaativa hengenvaarallinen tila, johon valitettavasti moni potilas menehtyy leikkaushoidosta huolimatta.

Erilaiset ihosairaudet voivat olla vaivana, koska bassetin iho on erityisen herkkä hiivan liikakasvulle, joka ilmenee punoittavana kutiavana ihona etenkin kainaloissa ja leuan alla. Ylisuuren nahan takia saattaa esiintyä myös ylisuurta luomirakoa sekä silmäluomen ulos- ja sisäänkiertymistä. Silmäsairauksista harmaakaihia ja glaukoomaa (viherkaihi) on tavattu rodussa jonkin verran sekä ulkomailla että Suomessa. Yhdistys suosittelee etenkin siitosyksilöille gonioskopiatutkimusta ja silmätarkastusta perinnöllisten silmäsairauksien varalta.

 

HOITO
Bassetilla on lyhyt tiheä karva, jossa on joko runsaasti tai niukasti pohjavillaa. Sen karva lähtee lähes ympäri vuoden. Turkkia voi sukia esim. hevoselle tarkoitetulla muovisualla ja karvanlähtöaikana useammin esim. raspilla, joka irrottaa pohjavillan tehokkaasti. Markkinoille hiljattain tullut Furminator-raspi on myös todella tehokas. Tarkista myös harjaamisen yhteydessä, ettei ihosta löydy punoittavia kohtia (etenkin kainaloiden ja kaulan alue), löysän nahan vuoksi ihoon saattaa kerääntyä tulehduspesäkkeitä. Bassetin turkki pestään aina tarvittaessa.
Bassetilla on aikuisena uskomattoman paksut ja lujat kynnet, jotka eivät kulu normaalilla tavalla liikunnan ansiosta kuten joillakin muilla roduilla. Tämän vuoksi niitä on säännöllisesti leikattava 1-2 viikon välein.
Yksi bassetin erikoispiirre on sen pitkät ohuet korvat. Näistä huolimatta se ei ole erityisen altis korvatulehduksille avaran ja karvattoman korvakäytävän ansiosta. Korvat on syytä tarkistaa n. 2-3 viikon välein ja poistaa mahdollinen ruskea erite ulkokorvasta. Pitkät korvalehdet pystyvät silkkisinä ja yleensä rasvaisen karvapeitteen ansiosta puhtaina. Niitä voi kuitenkin esim. ruokailun jälkeen puhdistaa vaikkapa froteepyyhkeellä. Mikäli koira rapsuttelee korviaan tai ravistelee usein päätään, ja korvista erittyy normaalia enemmän pahanhajuista eritettä, on koiralla todennäköisesti korvatulehdus. Käynti eläinlääkärillä on tarpeen.

Koiran hampaisiin kannattaa kiinnittää sen vanhetessa erityistä huomiota. Niihin muodostuu bakteeripeitettä ja kellertävää kovaa hammaskiveä, joka aiheuttaa ientulehdusta ja myöhemmin hampaiden irtoamista. Hampaat tulisi puhdistaa säännöllisesti.

Bassetilla on erikoislaatuiset roikkuvat silmäluomet, jotka saattavat etenkin keväisin kerätä siitepölyä ja likaa ja täten aiheuttaa silmätulehduksen. Voit pyyhkiä eritteen pois hellävaraisesti ja huuhdella silmiä apteekista saatavalla silmävedellä. Mikäli silmistä erittyy vihreää tai keltaista rähmää ja ne näyttävät ärtyneiltä, on käännyttävä eläinlääkärin puoleen.

Lähde: Suomen Bassetkerho – Finlands Bassetklubb ry
Päivitys: SBHYSuomen Basset Hound yhdistys tukee jäseniensä omistamille basset houndeille teettämiä virallisia tutkimuksia seuraavanlaisesti: 

Gonioskopiatutkimus 20 €

Lonkkakuvat 20 €

Kyynärät 20 €

Selkä 20 €

Polvet 20 €

Laforan geenitesti 30 € toimitettua tulosta vastaan.

Tuen myöntämiseksi on oltava Suomen Basset Hound yhdistyksen jäsen. Tuki tulee hakea viimeistään puoli vuotta tutkimuksesta.


Tuen maksua vastaan tiedot tallennetaan Suomen Basset Hound Ry:n käyttöön ja tietoja voidaan jakaa eläinlääkäreiden sekä ulkomaisten rotuyhdistysten kanssa. 

Tukea voi hakea vain kerran per koira. Uusintatutkimuksiin avustusta ei myönnetä.

Kyseisen vuoden jäsenmaksu tulee olla maksettu ja koiran tulee olla rekisteröity SKL:n ennen tutkimuksen teettämistä.

Jotta pystymme paremmin tukemaan jäseniämme terveystutkimuksissa, toivomme hakijoilta vastavuoroisuutta; aktiivisuutta yhdistyksessä, osallistumista tapahtumiin sekä uusien jäsenien tuomista yhdistyksen piiriin.

Voit hakea tukea ottamalla yhteyttä sähköpostitse bassethoundyhdistys@gmail.com

– Kerro mistä tutkimuksista haet tukea

– Kerro koiran virallinen nimi

– Lisää linkki jalostustietojärjestelmään koiran tietoihin tai liitä kuvakaappaus tuloksista ( kuvasta on nähtävä tulosten lisäksi koiran nimi. Tai voit toimittaa myös erillisen eläinlääkäriltä tai laboratoriosta saadun tiedoston)

– Omat yhteystietosi sekä tilinumerosi