Näyttelyistä ja arvostelusta rodun kotimaassa

Brittien näyttelyjärjestelmä on hyvin erilainen kuin meillä FCI:ssä. Rotuyhdistykset ja koirajärjestöt voivat järjestää match showta, open showta taikka sertinäyttelyitä. Yhdistyksiä rodun piirissä voi olla useita. Esim. basset houndeilla on kahdeksan paikallista yhdistystä ympäri maata, jotka järjestävät aktiivisesti toimintaa ja erilaisia näyttelyitä alueillaan. Yhteistä näillä yhdistyksillä on vain ns. jalostuskomitea, joka on pyrkinyt 2012 tapahtumien jälkeen aktiivisesti keräämään ja nostamaan basset houndien terveystietoutta.

Rotua harrastavat yhdistykset järjestävät open show:ta aktiivisesti, niin isojen näyttelyiden yhteydessä kuin aivan itsenäisinä näyttelyinä. Open show:t ovat näyttelyitä mihin esim. kasvattajat useasti tuovat kasvattejaan harjoittaakseen nuorempia kokemattomia koiriaan tulevia serti-näyttelyitä varten. Koirien luokat ovat hyvin monisyiset ja luokkia voi olla parhaimmillaan kolmetoista ja koiran voi halutessaan ilmoittaa niin moneen luokkaan samassa näyttelyssä, kuin se ikänsä ja saavutustensa perusteella vain on mahdollista ilmoittaa. Kaikista luokista parhaat tulevat kisaamaan rodun parhaan tittelin valinnasta, eli siis pikkupennustakin voi tulla rotunsa paras. Laatuarvosteluja ei tunneta. Luokkansa ensimmäinen, toinen ja kolmas saavat yleensä kirjallisen arvostelun, mutta tuomari voi päättää, että ei anna kuin ensimmäiselle arvostelun ja onpa joskus ollut tuomareita, jotka eivät ole halunneet antaa ollenkaan kirjallista arvostelua. Tuomari joutuu itse kirjoittamaan arvostelun luokan jälkeen ja vahvistamaan allekirjoituksellaan yhdelle kehässä olevalle kehäsihteerille allekirjoituksellaan luokkien järjestyksen. Näyttelyn jälkeen tuomarilla on pari viikkoa aikaa toimittaa kirjalliset arvostelut järjestäjälle, joka toimittaa ne kennelliittoon sekä myös julkaistavaksi lehteen, josta kaikki ne näkevät. Yleensä arvostelut ovat hyvin ympäripyöreitä ja kuvaa koirasta niistä on hyvin vaikea saada. Tämä kaikki siis koskee sekä serti, että open show-menettelyä.

Rodussa valitaan rodun paras uros, rodun paras narttu, rodun paras pentu ja juniori sekä rodun paras veteraani, sekä rodun paras, mutta rodussa ei ns. valita vastakkaisen sukupuolen parasta, vaan valitaan rodun toiseksi paras ja se voi olla myös samaa sukupuolta oleva koira. Sertinäyttelyissä vain rodun parhaille jaetaan sertit sekä varasertit. Eli isommissa roduissa on hyvin vaikea valioitua. 

UK on niin kompakti saarivaltio, että ihmiset liikkuvat ylhäältä Skotlannista alhaalle Englantiin näyttelyihin sujuvasti. Kaikkien rotujen sertinäyttelyitä on keväästä syksyyn joka viikonloppu ja ne saattavat kestää neljä päivää ja osallistujia olla tuhansia. Basset houndeja sertinäyttelyissä koiria on ilmoitettuna n.50-150 riippuen vähän missä päin saarta näyttelyt sattuvat olemaan. Open showssa basset houdeja on yleensä paikasta riippuen 20-60. Korona-aika rajoitti myös UK:ssa näyttelykäyntejä ja vielä vuosi sitten näyttelyissä oli hyvin hiljaista ja saattoi olla, että sertinäyttelyssä oli vain 30 koiraa. Nyt tilanne alkaa taas tasaantunut ja ihmiset uskaltavat liikkua.

BOB, 2nd Best

Tuomarijärjestelmä on myös hyvin erilainen. Pätevöityminen on mennyt rodun arvostelumäärien mukaan. UK:ssa on pitänyt arvostella tietty määrä rotua Open showssa saadakseen rodun arvosteluoikeudet. Tuomariksi noustaan tyypillisesti olemalla rodun kasvattaja ja rotulaajennuksia on hyvin vaikea saada. Nyt UK:n tuomarijärjestelmä on murroksessa ja muuttumassa hieman FCI:n mallin mukaiseksi,  joten tuomarikunta tulee varmasti laajenemaan.

Basset hound yhdistykset ympäri maata kutsuvat aina silloin tällöin ulkomaisia kasvattajia näyttelyihinsä tuomariksi, vaikka näillä ei omassa maassaan arvosteluoikeuksia olisikaan. Itse olen pyrkinyt vierailemaan rodun kotimaassa kerran pari vuodessa reilun kahdenkymmenen vuoden aikana ja täten rodun kasvattajat ovat minulle tuttuja. Siitä syystä varmaankin olen saanut kunnian tulla kutsutuksi arvostelemaan rodun kotimaahan muutamaan otteeseen. Arvostelin Skotlannissa basset houndit vuonna 2016, johon koiria oli ilmoitettu reilut 30. Samoin olen käynyt Australiassa arvostelemassa open shown vuonna 2017. Siellä koiria isoissakin kaikkien rotujen näyttelyissä on vain kolmisenkymmentä. Keväällä 2022 sain kunnian arvostella basset houndien Midland Basset Hound kerhon Open show:n, johon koiria oli ilmoitettu peräti 65. Koronan takia näyttelyä jouduttiin perumaan useaan otteeseen ja vuoden 2020 maaliskuulle sovittu tuomarointi toteutui kuin toteutuikin monien peruuntumisten jälkeen viimein reilu kaksi vuotta myöhemmin. 

Englantiin Basset hound rotuun ei ole hirveästi vuosien aikana tuonteja tehty ja kun on tehty, niin tuontiuroksia tyypillisesti käytetään hyvinkin laajamittaisesti. On myös ollut hyvin tyypillistä, että jos joku uros menestyy näyttelyissä, niin sen jalostuskäyttö lähtee laukalle. Tämä näkyi myös arvostellessani. Onneksi viime vuosina rajat selkeästi ovat konservatiivisessa UK:ssakin hieman raottuneet ja basset houndeja on alettu tuomaan suuremmassa mittakaavassa ulkomailta. Samoin kuin jotkut kasvattajatkin ovat alkaneet näyttelyttää koiriaan muuallakin kuin UK:ssa. Koirilla ei tosin pahemmin harrasteta muuta kuin näyttelyitä. Joitakin käyttökoira-laumoja saarella asuu, mutta ulkonäkönsä puolesta niistä voi päätellä, että ne ovat sekoitus eri ajokoirarotuja.

Tyypillisesti kasvattajat pitävät koiriaan kennelolosuhteissa. Joillain kasvattajilla on suuri määrä koiria, alle sata kuitenkin, mutta useimmilla vain kymmenkunta tai vähemmän.  Aktiivisia kasvattajia on vain reilu kymmenkunta, mutta on suuri joukko kasvattajia, jotka voidaan laskea ns. pentueiden tekijöiksi. He eivät käy virallisissa tapahtumissa, kuulu yhdistyksiin tai tee virallisia terveystutkimuksia. Kennelliitto rajoittaa pentueiden määrää, joten suuria määriä pentuja yksittäinen kasvattaja ei onneksi voi tehdä. Samoin koirien suurempaan määrään tarvitaan viranomaisten myöntämä lupa.

Rodun kärjen taso kotimaassa on kapea, kuten muuallakin maailmassa. Jo vuosia basset houndit ovat olleet suht pienkokoisia UK:ssa, mutta nyt näkyy selkeästi taas koon nousu tuontikoirien myötä. Kautta UK:n koirat ovat anatomisesti terveen mallisia, koirilla on tyypillisesti hyvin terve silmän malli, eikä liioiteltuja koiria pahemmin ole ollut. Mutta selkeästi tässäkin UK:ssa on muutosta tuontien myötä tullut. Joitain hyvin raskaita etuosia, kääntyviä eturaajoja ja erittäin matalia koiria, todella suuria koiria, avoimia ja vuotavia silmiä, hyvin tulehtuneen näköisiä ihoja oli näkyvissä sekä paljon huonoja epämuodostuneita rintakehiä ja huonoja purentoja tuli vastaan arvostellessani. Mielestäni rotumääritelmän muuttuminen on saanut jotkut kasvattajat ajautumaan aavistuksen sivuraiteille ja punainen lanka kasvatustyössä on selkeästi hukassa.

Best Dog, Reserve Best Dog, Best Puppy Male

Olin myös hyvin hämmästynyt kuinka jotkut näyttelyasettajat, eivät olleet pesseet koiriaan tai leikanneet niiden kynsiä. Itse en koskaan toisi likaista laittamatonta koiraa kehään oli näyttely sitten epävirallinen taikka virallinen.

Nartut, kuten yleensä ovat muuallakin parempi ja niin ne olivat nytkin. Voittajaksi karsiutui siis narttu, joka tuli yllättäen pentuluokasta. Arvostan tasapainoista, hyvin liikkuvaa koiraa, jolla on vahva selkä ja se pystyy pitämään ryhtinsä kaiken aikaa ja sillä tulee olla terve etuosa ja terveen malliset silmät. Tämä vielä pentu olikin todella kaunis tasapainoinen yksilö, hyvin selkälinjansa pitävä ja pitkällä terveellä askeleella liikkuva hieman kokematon narttu, mutta josta varmasti kuulemme vielä. Toiseksi paras koira oli avoimen luokan narttu, joka on hyvin elegantti ja kaunis pitkälinjainen koira. Urokset voitti kaunis vanha hyvin tasapainoinen vahva voimakkaalla eteenpäin vievällä askeleella liikkuva veteraani. Tästä veteraanista oli selkeästi pidetty erinomaista huolta. Näistä kolmesta kenet vain olisin voinut viedä kotiini näyttelyn päätteeksi.

Best Veteran

Matkat rodun kotimaahan ovat aina mieltä avartavia kokemuksia vanhoille kehäketuillekin. Kaikkia rodusta kiinnostuneita kehotan suuntaamaan siellä järjestettäviin näyttelyihin ja tapahtumiin rohkein ja avoimin mielin.

Kuvat Phil Freer 

Tulokset: 

Best Bitch & Best Puppy Bitch and Reserve Best Bitch

Johnston’s. Burnvale Black Diamond:

Archer’s. Armardio Chicago Fire in Roamanbay:

Best Dog, Reserve Best Dog and Best Puppy Dog

Beale’s. Ch. Woferlow Kayne West:

Archer’s. Roamanbay Reddy to Rumble:

Jones’s. Clannwillow The Emerald King

Best Veteran in Show

Pearson’s Ch Roamanbay Russia with Love to Armardio JW